Portfolio

Patienten herstellen sneller na operatie dankzij nieuwe werkwijze ERAS
Door een nieuwe manier van werken (Enhanced Recovery After Surgery) herstellen patiënten sneller na een darmoperatie. Verpleegkundigen zijn enthousiast. NURSING, oktober 2019.
                               
NURSING Challenge: Pancreatitis
Pancreatitis ontstaat doordat spijsverteringsenzymen al in de alvleesklier actief zijn, waardoor het weefsel beschadigd raakt en cellen afsterven. Lees over symptomen en behandeling. NURSING, september 2019.
                                   
Practice-based evidence: de diëtist in haar kracht
In de behandeling van een patiënt worden routinematig veel praktijkgegevens verzameld. Deze gegevens kunnen bewijs en/of kennis onderbouwen; practice-based evidence noemen we dat. Diëtist Iris van Vliet legt uit wat dit is, waarom je het nodig hebt en hoe je er als diëtist mee aan de slag kunt. Voeding en Visie, voorjaar 2019.
                               
Ileus
Bij een ileus is sprake van een darmafsluiting met vaak heftige klachten, zoals koliekachtige buikpijn en braken. Een onbehandelde ileus kan levensbedreigend zijn. Wat zijn de verpleegkundige interventies bij de behandeling? NURSING, mei 2019.                                                                                    

Patiënt? Schrijf het van je af!
Wat begon als een zoektocht naar informatie over haar eigen aandoening, werd voor medisch sociologe Coleta Platenkamp een missie: patiëntervaringsverhalen. In 2004 startte ze de stichting CCC, Coleta’s Chronische Circus. Na 15 jaar droeg ze eind 2018 haar collectie over aan Erasmus School of Health Policy en Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit. Ze pleit voor een nieuwe discipline, Patiëntwetenschappen, onderzoek en onderwijs vanuit het perspectief van de patiënt. Participatiekompas maart 2019.

Laboratoriumbepalingen wat moet je ermee? Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2018, nummer 3.

ADHD: wat is de stand van zaken? Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2018, nummer 2.

Hoe handelt de eerstelijnsdiëtist? Uitkomsten van het DIEET-project. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2017, nummer 6.

‘Met kleine stapjes heel veel mensen gezonder laten eten’. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2017, nummer 3.

Krachten bundelen’. Lector Marian de van der Schueren in beeld. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2017, nummer 5.

Onderzoek naar de perceptie van diëtisten en consumenten over voedingsmiddelen. Uitgevoerd i.s.m RuigrokNetpanel, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 6.

Een gezond gebit in een gezond lichaam. Over de samenwerking tussen diëtisten en tandartsen. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 5.

‘Het woord dieet is bij ons verboden’. Over de rol van de diëtist in de begeleiding bij eetstoornissen. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 4.

Onderzoek naar zout in maaltijden gemaakt met een pakje of zakje vergeleken met ‘home-made’ varianten. Resultaten geciteerd in Nooit meer puree uit een pakje, Karin Luiten, Trouw Magazine, 3 juli 2016.

Aansluiten bij de belevingswereld van het kind, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 3.

Medisch-ethische toetsing van onderzoek, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 1.

Wel of geen calciumsuppletie voor ouderen? Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2016, nummer 1.

Kritisch redeneren: een must voor diëtisten. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2015, Themanummer Methodisch handelen, pag. 6-9.

Methodisch handelen: graag nog SMARTER! Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2015, Themanummer Methodisch handelen, pag. 14-19.

B-Glucanen verlagen cholesterolgehalte Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek,
2015, nr. 2, pag 33.

Voedingsinterventie en eosinofiele oesofagitis. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2015, nr. 2, pag. 11.

Interview met Aeltsje Brinksma, Projectleider Stuurgroep Ondervoeding bij kinderen, www.nieuwsoverkindervoeding.nl, 10 december 2014.

Voeding en autisme. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2014, nr.6, pag. 29.

Zo zet je een journal club op. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2014, nr.6, pag. 30-31.

De ins en outs van zout. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2014, nr.6, pag. 16-19.

Ontmasker de voedingsgoeroe. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2014, nr.5, pag. 19.

Huisarts ziet maximaal drie patiënten in hele loopbaan, Wisselstof, magazine van de vereniging voor Volwassenen en kinderen met stofwisselingsziekten (VKS), 2014, nr 4, pag. 18-19.

Lactose-intolerantie en melk, kan dat? Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek,  2014, nr.4, pag. 14-17.

Kwaliteit van handelen bepaald door meten, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2014, themanummer, pag. 68, 69.

Infozine Gezond Groeien van het Voedingscentrum. Als Kennisspecialist verantwoordelijk voor de voedingskundige inhoud.

Vaste bijdrage aan de rubriek Geselecteerd van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, met korte samenvattingen van wetenschappelijke artikelen.

Declareren of Informeren. Zorginstellingen bereiden zich voor op invoering allergenendeclaratie. Food Hospitality, februari 2014, pag. 16-17.

Het lijkt hier wel het Hilton. Uniek kooksysteem voorziet in wensen palliatieve patiënt. Food Hospitality, september 2013, pag. 16-17.

Kinderdietist adviseert over voedingsproblemen bij jonge kinderen. Voeding & Visie, 2013, nr 1, pag. 8-10.

Dieetadvisering bij prikkelbaredarmsyndroom is puzzelen. Voeding & Visie, 2013, nr 1, pag. 14-16.

Ouders hebben de sleutel tot een gezonder kind. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 22, september 2013.

Onderzoek naar het afleren van ongezond eetgedrag. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 20, mei 2013.

Gezondheid kind begint al voor de zwangerschap. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2013, Themanummer, pag. 7-11.

Stamceltherapie: behandeling van de toekomst? Wisselstof januari 2013.

Voeding, gewicht en beweging belangrijk na genezing van kanker. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 18, januari 2013.

Voeding ter preventie van kanker schijf of piramide. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 16, september 2012.

Steeds meer onderzoek in curriculum onderwijs. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2012, nr 4, pag. 18-20.

Kanker neemt toe onder allochtone bevolking. Tijd voor preventie op maat. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 15, juli 1012.

Meer onderzoek nodig naar effect van vitaminesuppletie op kanker. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2012, Themanummer Oncologie, pag. 14-17.

Beantwoording vraag over rol koolhydraten bij afvallen. Rubriek Vraag & Antwoord, Consumentenblad WCRF, Nummer 68, maart 2012.

Webwijs De favorieten van…
Rubriek over websites die diëtisten gebruiken in hun werk, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek. Verzorgt van 2008 tot 2012.

Het belang van goede voeding bij astma. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2012, nr 1, pag. 7-11.

Vitamine D-suppletie ter preventie van kanker. WCRF Nieuwsbrief Gezondheidsprofessionals, nr. 12, november 2011.

Vitamine D multifunctioneel. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2012, nr 5, pag. 7-11.

Gezonde School Structureel werken aan gezondheid. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2011, nr 5, pag. 22-24.

HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek nader beschouwd. Voeding en Visie 2011, nr.2, pag. 17-20.

PubMed: artikelen zoeken was nog nooit zo gemakkelijk. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2011, nr 4.

Het belang van goede voeding bij astma. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2011, nr 3, pag. 7-10.

Publicatie in Lancet bevestigt relatie ADHD en voeding. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2011, nr 2, pag. 7-10.

Nederlandse kinderen worden niet meer langer, wel dikker. Voeding & Visie, 2011, nr 1, pag. 15-17.

Vermijd hoge doseringen antioxidanten. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2010, nr 6, pag. 12-15.

Etikettering allergenen verbeterd, maar nog niet optimaal. Voeding & Visie, 2010, nr 2, pag. 9-12.

Rubriek Kort Nieuws.Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, twee pagina’s korte nieuwsberichten, 2008 tot 2010.

Ketenzorg vraagt ondernemerschap van de dietist. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2010, nr 5, pag. 20-22.

Onvoldoende onderbouwing voor voedingsadviezen bij ADHD. Overzichtsartikel over literatuurstudie van het RIVM naar de relatie tussen voeding en ADHD, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2010, nr 3, pag. 7-10.

Ziekenhuis Gelderse Vallei kiest voeding als speerpunt, interview Joke Huitinck, hoofd diëtetiek. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2010, nr 1, pag. 17-19.

Ketenzorg vraagt ondernemerschap van de dietist. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek 2010, nr 5, pag. 20-22.

Voeding breder inzetten op hbo-opleidingen. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2009, nr 6, pag. 18-20.

DiOGenes eiwit belangrijk bij gewichtshandhaving. Voeding & Visie, najaar 2009, pag. 21-23.

Adviezen moeten passen in leven van alledag. Interview met Laura Bouwman over proefschrift Personalised Nutrition Advice, Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek 2009, nr 5, pag. 17-19.

Gezamenlijk medisch consult biedt mogelijkheden. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2009, nr 2, pag. 20-21.

Hoge zoutinname kinderen negatief voor de volksgezondheid. Voeding & Visie, voorjaar 2009, pag. 6-8.

Blijven onverzadigde vetzuren tijdens verhitting behouden. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2008, nr 5, pag. 32.

Diëtist belangrijk bij dubbelblinde voedselprovocaties. Voeding & Visie, najaar 2008, pag. 44-45.

De kwaliteit van opleidingen diëtetiek in Europa. Voeding & Visie, najaar 2008, pag. 17-19.

Optimale diagnostiek en behandeling lactoseintolerantie. Voeding & Visie, maart 2008, pag. 32-35.

Bepaling IgG4 in bloed geeft geen uitsluitsel voedselallergie. Overgevoeligheden, winter 2008, pag 7.

Kamelenmelk bij koemelkeiwitallergie. Overgevoeligheden, najaar 2008, pag. 8.

Relatie visolievetzuren en hart en vaatziekten onder de loep. Voeding & Visie, november 2007, pag. 7-9.

Koala-onderzoek naar de darmflora van (allergische) kinderen. Voeding & Visie, april 2007, pag. 23-25.

Begeleiden van stagiaires probeer je voordeel ermee te doen.” Interview Joop Reijners-Rademakers, stagecoördinator Hanzehogeschool te Groningen, NVD Nieuws, maandelijkse uitgave Nederlandse Vereniging van Diëtisten, februari 2007, pag. 8-9.

Door dit werk zijn we goed op de hoogte van alles wat er speelt op voedingsgebied.” Interview Patricia Ploeger en Lisette van de Zee, diëtisten Voedingscentrum, NVD Nieuws, maandelijkse uitgave Nederlandse Vereniging van Diëtisten december 2006, pag 8-9.

Groenten en fruit zijn dagverse producten, dit werk soms ook.” Interview Marja Slagmoolen, diëtist bij AGF Promotie Nederland, NVD Nieuws, maandelijkse uitgave Nederlandse Vereniging van Diëtisten november 2006, pag. 8-9.

Ik vind het leuk om bij andere diëtisten in de keuken te kijken.” Interview Christel Vondermans tekstschrijver Scriptum, NVD Nieuws, maandelijkse uitgave Nederlandse Vereniging van Diëtisten oktober 2006, pag. 7.

De dietist en de voedingsmiddelenindustrie hebben elkaar hard nodig.” Interview Lenette Horsten-van Ee, diëtist LU General Biscuits Nederland, NVD Nieuws, maandelijkse uitgave Nederlandse Vereniging van Diëtisten september 2006, pag. 8.

We hebben ondervoeding op de kaart gekregen.” Interview Gerdien Melis, voorzitter NVD 1999-2001. Jaarverslag NVD 2005, pag. 8.

Interview Anita Linnemann over duurzame voedingsmiddelen, Digitale nieuwsbrief Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelentechnologen (NVVL), december 2006.

FNLI maakt de balans op in de strijd tegen overgewicht, Digitale nieuwsbrief Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelentechnologen (NVVL) oktober 2006.

Nutrigenomics helpt effect van voedingsstof te voorspellen, Digitale nieuwsbrief Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelentechnologen (NVVL), september 2006.

Copyright © 2016 Caroelien Schuurman. Alle rechten voorbehouden.